Podrška u samo/zapošljavanju

Cilj nam je razviti programe ekonomskog osnaživanja pogođenih zajednica, direktnih i indirektnih stradalnika te ih poticati na poduzetnički duh i profesionalni razvoj.

Osobe stradale od eksplozivnih sredstava gotovo uvijek su pogođene određenim tipom invaliditeta zbog kojeg se vrlo teško zapošljavaju. Problem je tim veći što smo danas u otežanim gospodarskim uvjetima suočeni sa situacijom velike nezaposlenosti u općoj populaciji, koja je posebno prisutna u zagađenim županijama.

Koristi rada za pojedinca i zajednicu

Nemogućnost vršenja utjecaja na društvene promjene, ekonomska ovisnost o drugima i niz drugih poteškoća najčešće dovodi do socijalne izolacije i niskog samopoštovanja. Da bi se takav pojedinac osjetio korisnim članom društva ili zajednice, potrebno ga je uključiti u svijet rada. Upravo rad osigurava vremensku strukturu dana pojedinca, omogućava mu da podijeli iskustva i kontakte izvan svoje uže obitelji, te se poveže kroz zajedničke ciljeve i svrhe s drugima. Sve to pozitivno utječe na mentalno zdravlje koje je kod stradalnika od eksplozivnih sredstava ugroženo zbog doživljenog traumatskog iskustva. Uz njih traume proživljavaju i čitave obitelji te zajednice pogođene minskom problematikom.

Pozitivan primjer: provedba sociekonomskog programa na području Sisačko-moslavačke županije


Tijekom 2016. godine potpora u svrhu ekonomske revitalizacije ostvarena je za 3 obitelji koje su nakon savjetovanja i izrade poslovnog plana ostvarile donaciju Zaklade HBM kroz potrebnu robu i opremu kao što su: motokultivator, traktor, rashladni uređaji, građevinska oprema i drugo, a u svrhu pokretanja obiteljskih poslova.