Integracija kroz sport i umjetnost

Integracija kroz sport i umjetnost

Tjelesna aktivnost bitna je za tjelesno i mentalno zdravlje te psihosocijalni razvoj svakog pojedinca, a posebice kada je riječ o osobama s invaliditetom. Bavljenje sportom doprinosi zdravlju, razvoju motoričkih znanja te sprečavanju preranog gubitka zdravih karakteristika organizma. Jednako tako ples, slikanje, izrada nakita ili bilo koji drugi oblik umjetničkog izražavanja nije uvjetovan određenom tjelesnom datošću, već pripada svima. Sve ove djelatnosti omogućuju razvoj osobnih kapaciteta i mašte, samopoštovanja i samopouzdanja. Sport i umjetnost doprinose mentalnom osnaživanju i psihosocijalnoj adaptaciji, odnosno uključivanju osoba s invaliditetom u svakodnevne društvene aktivnosti kao punopravnih i aktivnih članova društva.

Poticanje na kreativnost i tjelesnu aktivnost

Kroz sportske i umjetničke aktivnosti nastojimo, kako kod stradalnika odnosno OSI tako i kod opće javnosti, podići svijest o sposobnostima i mogućnostima osoba s invaliditeom i važnosti razvoja inkluzivnog društva.

Osobe pogođene invaliditetom imaju drugačije psiho-fizičke mogućnosti od drugih, no to nikako ne znači da ne mogu sudjelovati u postizanju odličnih rezultata u pogledu sporta, plesa, izrade predmeta ili drugih oblika umjetničkog izražavanja. Zato je naš pogram usmjeren na osnaživanje osoba s invaliditetom kroz organiziranje sportskih, umjetničkih i kreativnih radionica.